Örömfőzés

Főzés gép nélkül – csakis fazékban!

Kedves Olvasó!

Örülünk, hogy ránk találtál, egyúttal bízunk benne, Te is örömödet leled majd a posztok olvasgatásában! Blogunk 2011-ben indult és már kezdetektől célunk volt, hogy megismertessük az érdeklődőkkel az otthon is egyszerűen – néha persze kicsit nehezebben – elkészíthető erjesztett italok világát. Itt természetesen az erjesztetten van a hangsúly, hiszen csupa olyan italt szeretnénk bemutatni, melyek megalkotásához különböző cukorbontó mikroorganizmusokat kell „bevetni”: élesztőtörzseket és/vagy tejsavbaktériumokat. Főzeteink tehát erjesztve vannak, így közös bennük, hogy enyhén – vagy néha nem is annyira enyhén – alkoholosak, szénsavasak, és reményeink szerint ízletesek is. A Te reményeid szerint pedig egyszerűen, profi tudás nélkül is lefőzhetőek, leerjeszthetőek. Meggyőződésünk, hogy ha így gondolod, akkor igazad is van! Főleg, ha számodra öröm a főzés! A posztokkal részint kedvet szeretnénk hozni az otthoni főzögetéshez, részint pedig hasznos információkat az italok elkészítéséhez. Mint az oldalra kattintva talán észre is vetted, elsősorban különféle sörökkel találkozhatsz nálunk. Jórészt bizonyára olyanokkal, melyeket egyébként is ismersz, de talán olyanokkal is,melyekről nem is hallottál eddig. Szeretnénk ezeket az italokat röviden bemutatni és egy lehetséges elkészítési módot is átnyújtani neked. Egy lehetséges módot, igen! Mert tudni kell, a sörfőzésben csak tág keretek léteznek, fix receptek sohasem. A recepteket Te magad alkothatod meg – vagy természetesen lefőzheted valaki másét is. Ahogy kedved tartja! És tényleg a kedved, hiszen főzni öröm! Sört főzni pedig különösem öröm, hiszen szabadjára engedi a kreativítást és egy viszonylag összetett folyamat (ugye, most még mindig a sörfőzésről beszélünk) végén ott a kész termék, a korsó habos nedű! Igazi öröm ez, ezért is tekintjük örömfőzésnek! De nem csak a főzés öröm, hanem már a tervezgetés is! A söré is és – ha indíttatást érzel rá – az egyedi sörnévé és a söröscímkéé is. Mert azért valljuk be, egy igazi sörhöz dukál egy igazi, egyedi név és címke is! Tudni kell azonban, a sörfőzés megkíván némi alapismeretet, ezekhez érdemes egy-két, direkt a számodra készült kézikönyvet átbogarászni. Még a sörforradalom előtt íródott, de alapjaiban az egyik legkiválóbb ilyen könyv Wolfgang Vogel Házi sörfőzése. Szintén jó szívvel tudom ajánlani Greg Hughestól a Házi sörfőzdét. Ez kicsit modernebb, a mai kor felhasználójának talán jobban megfelel, bár az elméleti háttér némivel visszafogottabb benne. Viszont kárpótlást nyújthat a rengeteg recept! Érdemes lehet mindkét könyvet beszerezni!

Nem csak sör

Ha már kicsit elmélyedtél az oldalban, feltúrtál régebbi posztokat is, akkor bizonyára észrevetted, hogy nem csak sörökről olvashatsz nálunk. Főleg a korábbi posztok egyéb sörszerű italokról is szólnak, mint például a boza, a kvász vagy a mézsör. Ezek régebben széles körben ismert italok voltak, ma már viszont ritkán találkozni velük. De az itteni receptek alapján Te is elkészítheted bármelyiket! Nem biztos, hogy elsőre minden remekül sikerül. Magad is olvashatod majd, hogy nem egyszer mi is csak többszöri próba után értünk el ahhoz a változathoz, melyet végre valóban ízletesnek tartottunk. Tehát, ha úgy is érzed, elrontottál valamit és nem az került a korsódba, amire előzetesen vágytál, akkor sem szabad feladni, érdemes újra és újra nekifutni a vágyott ital elkészítésének!

Posztjaink elsősorban akkor szólnak neked, ha még csak ismerkedsz a sörfőzés világával, de úgy gondoljuk, némely főzetünk akár a már gyakorló hobbi sörfőzők számára is nyújthat érdekességeket, esetleg adhat ötleteket a profibbaknak is!

Fazék vagy sörfőző gép?

Visszatérve az alcímre: főzés gép nélkül – csakis fazékban! Ma már ugyanis egyre többi hobbi sörfőző speciális sörfőzőgépekben készíti el a sörét. Ezek a gépek profik, sok mindent tudnak. Mindenképpen alkalmasak a szükséges hőmérséklet tartására, megkönnyítik a cefrézést, a szűrést, a whirpoolt, stb. Nem ördögtől való a használatuk tehát. Sőt! Egy sörfőző, ha igazán komoly a hobbija előbb vagy utóbb beruház majd egy ilyen gépre (aztán majd egy átalakított hűtőre, nyomás alatti palackozáshoz szükséges felszerelésre, ill. speciális erjesztőedénnyel váltja fel a műanyag vödröt). Viszont nem mindenki engedheti meg magának az ilyen gépek használatát. Vagy anyagi okokból (azért itt már akár több százezres tételekről is szó lehet), vagy helyszűke miatt vagy egyszerűen azért, mert kisebb, 8-10-12 literes főzetekben gondolkodik csupán. Honlapunk elsősorban nekik szól, hiszen az itt bemutatott sörök mindegyike fazékban készült és műanyag erjesztővödörben erjedt. Nem kell tehát hatalmas beruházás ahhoz, hogy szinte bármilyen sört elkészíthessünk házilag, egyszerűen!

Jó szórakozást és igazi örömfőzést kívánunk Neked!

A fermentator.hu csapata