Információ kevéske található erről az italról a neten, azok is jórészt egymás másolatai. Valaki, valamikor kitalálta azt a marhaságot nagyon eredeti ötletet, hogy pontosan 36 liter (tehát nem a hagyományos 5-10l-es mennyiség, de nem is 30, sem 35 vagy 40 ám!) jelenti az egy főzetet, melybe 80 g (!) cukor kell 2 evőkanál borkő (sic!) és 50 szál csalánhajtás mellé. Ez a furcsa, életszerűtlen recept másolódik és adódik tovább a magyar nyelvű internet világában. Feltételezem, aki ezt írta, soha nem készített még csalánsört – de valószínűleg semmilyen más, erjesztéses technológiát felhasználó italt sem. Úgy gondoltam, kell készítenem egy életszerűbb csalánsört. Az igazi ötletet egy tévéműsor adta, melyet a Spektrumon láttam, sajnos csak részben. A két lelkes italkészítő 10 liter vízhez adott 1,5 kg cukrot, két narancsot és némi borkősavat. Tehát nem borkövet és a cukor sem csak nyomokba került a sörlébe. Másik forrásom angol nyelvű (a fenti fotó is onnét van). Itt azért már használható receptet találni. Kicsit magyarítottam rajta (nem sokat), kicsit szabványosítottam is a blogunkhoz.

Első főzés, 2011. szeptember

Felhasznált anyagok:

·        5 l víz

·        25 g szárított csalánlevél

·        550 g kristálycukor

·        1 db citrom leve

·        1 db narancs leve

·        evőkanálnyi méz

·        2 teáskanál borkősav

Egyszerű: a fazékban felforraltam a vizet, majd néhány percre beledobtam a csalánleveleket főni. Kb. negyed óra elteltével a levet leszűrtem, majd félretettem hűlni. Ezalatt a citromot és a narancsot kifacsartam, levüket szintén szűrtem. A lassan hűlő vízben elkevertem a cukrot, majd a borkősavat és a kevéske méz is belekerült (mézet nem említenek a források, de gondoltam: miért ne?). A citromlevet is beleöntöttem, majd elkészítettem az oltót. Mikor az is fölhabzott, akkor pedig oltottam. Végül is, ez az oltó dolga, nem? Meg a fermentátoré is… Ennyi.

Indul a főerjedés!

 

Maga a kész csalánsör egy igazi könnyed, nyárias ital: kimondottan üdítő hatású. Vigyázni kell a hozzáadott borkősav mennyiségével, nehogy elcsapja a főzet ízét!

 

      Egészségünkre!