Egy American Pale Ale sör fenyűrügyekkel megbolondítva

Előzmények

Ha nyár, akkor fenyősör. Ezt valahogy nem lehet kihagyni, a hobbifőzőt vonzza a varázsa a „természetes” fűszernek, amely hihetetlenül kellemes és frissítő citrusos ízeket varázsol a sörbe. Nem minden fenyő adja ezt a kifejezett citrusosságot, de a luc az igen! Az első ilyen jellegű főzetem két évvel ezelőtt készült. Ott volt a fenyős frissesség benne, de az még valahogy nem volt a csúcs számomra. Aztán ott volt a szintén APA Luc Skywalker, melynek egyik különlegessége, hogy télen, azaz szezonon kívül készült. Ettől persze még simán lehet jó egy fenyősör, nincs olyan nagy gond avval, ha lefagyasztott rügyeket használunk hozzá. De nem lett az, valamit nagyon elronthattam, mert a karbonizáláshoz használt palackozócukor részben érintetlenül ott maradt a sörben, ergo: egy édeskés lé lett a végeredmény alig bubival.

A csúcs viszont az agyonlucozott Retsina volt! A név nem véletlenül idézi a görögök gyantás borát, ugyanis épp azt a fajta gyantás ízvilágot szerettem volna elérni a főzettel. Így aztán a rügyeket nem csak az egyórás főzés, hanem az erjesztés teljes idejére benne hagytam a sörben. Ráadásul a cefreszűrésnél fenyőgallyakat is használtam, biztos ami tuti! Bár gyantásság végül nem igazán (vagy csak alig-alig) lett belőle, de olyan gyönyörű citrusosság áradt minden egyes kortyból, hogy attól a lányokról is lecsúszott a bugyi! Kár, hogy nem voltam ott.

Az öt-hat hetes sör. Örök hála és köszönet érte az Úrnak! Úgy értem, Vader nagyúrnak!

A mostani főzet

Ezúttal tehát újból az APA vonalán nyomultam. A korábbi téli változathoz képest egy frissítőbb, némileg szárazabb és egyértelműen „lucosabb” főzetet készítettem – innét a Summer Edition megjegyzés a címkén (ott, a nagyúr feje fölött!). Komló vonalon is változtattam, ezúttal a lucrügyekhez jobban passzoló Centennialt használtam, ráadásul hopstandként. Amit viszont nagyon sajnálok: ahogy korábban a Retsinánál, itt is rajta kellett volna hagynom az erjedő sört a rügyeken. Azt a frissességet az ízekben, amit úgy sikerült elérnem tavaly, most sajnos nem közelítettem meg.

Honnét szedjem a rügyet?

Mi kell a fenyősörhöz? Ha szoktál főzni, akkor azon túl, hogy beszerzed az alapanyagokat még el kell sétálnod május-június tájékán egy fenyőerdőbe, kifejezetten lucfenyők közé és gyűjteni vagy egy kosárnyi fenyőrügyet. Én azért azt javaslom, ne a belváros szomorú fenyőfái között tedd ezt, mert nem városi porban, kipufogógázban, koromban nevelkedett fák hajtásait akarod összeszedni. Menj el a hegyekbe, keress a forgalomtól kevéssé érintett területett és ott szedd meg azt a kosárkát fiatal, világoszöld rügyekkel! Hajrá!

Friss fenyőrügyek