Wolfgang Vogel: Házi sörfőzés

Elméleti és gyakorlati útmutató az otthoni sörfőzéshez

Nem titok, sört főzni nem egy agysebészet, sem pedig atomfizika, de azért némi elméleti és gyakorlati alapismeret mindenképpen szükséges hozzá. Oké, az elméletbe nem mindenki akarja belerágni magát valami rettentő mélyen, de a gyakorlati ismeretek azért lássuk be, elengedhetetlenek egy ilyen összetett, többlépcsős folyamathoz, amilyen a sörfőzés. Ha pedig valaki beleszeret ebbe a hobbiba és elkezd rendszeresen főzögetni, akkor bizony elengedhetetlenek az elméleti alapok is valamilyen szinten.

Érdemes sörfőző csoportokba belépni, esetleg felkészült haverokat megkérdezni, bújni a különböző ilyen-olyan szakmai oldalakat, videókat megnézni. De azért nagyon jó, ha mindezek előtt a leendő „sörmester” összeszedi magának az alapokat. Egy átfogó, a legtöbb részletre kiterjedő útmutatóra van szükség! Ki erre esküszik, ki arra, nyilvánvalóan mindez attól függ, kinek mi jött át igazán. Több könyvet is fel tudnék sorolni, mely a segítségemre volt a kezdetekben, de a legelső, ami eszembe jut az Wolfgang Vogel Házi sörfőzése. Annak ellenére ez az első számú mű nálam, hogy nem napjainkban, hanem a modernkori sörforradalom Európába érkezését megelőzően íródott ez a szakmai „biblia”.  Ennek aztán jól látható következményei a könyvben, hogy sok esetben kínál fel, magyaráz el olyan technológiai barkácsmegoldásokat, melyek ma már teljesen szükségtelenek, hiszen kb. mindent (de tényleg mindent!) be lehet szerezni a házi sörfőzőket kiszolgáló számtalan webshop-ból. De ez a hátrány mégis a könyv (így az olvasó) előnyére válik, hiszen a részletes gyakorlati útmutató segítségével is elméleti alapokhoz lehet jutni. Ma már teljesen fölösleges például azzal vesződni, hogy lyukat fúrjunk az erjesztővödör oldalába a csap beszereléséhez, mert kész, a célnak tökéletesen megfelelő erjesztőedényeket lehet vásárolni. Hasonlóképpen ma már a házi sörfőző már igen ritkán számolja ki ceruzával egy kockáspapíron a kihozatalt vagy az alkoholtartalmat (nem beszélve pl. az apadásról), hiszen a legtöbb sörtervező program már megteszi ezt helyettünk. Mégis, megismerve ezeket az elméleti háttérinformációkat felkészültebben állunk majd oda a fazékhoz (vagy éppen sörfőző géphez) első főzetünk elkézítésekor. Ez a könyv igazán olvasmányos formában segíti az olvasót ténylegesen meg is érteni a sörfőzés tudományát!

A Házi sörfőzés tartalmáról

Miről is olvashatunk a könyvben? A rövid sörtörténelmi bevezetést követően részletes leírást kapunk a söripari alapanyagokról, pótanyagokról és egyéb adalékokról. Ezt követően a sörfőzés technológiai lépéseit ismerhetjük meg kellő részletességgel a maláta bekeverésétől egészen a palackozásig. A kötet második felében a sörök csoportosítását követően tucatnyi receptet is kapunk. Itt meg kell ismételnem, ez a könyv a sörforradalom európai megjelenése előtt íródott, így a receptek nem az amerikai, hanem elsősorban a német típusokra koncentrál és nem is feltétlen követik minden egyes ponton a mai recpetformátumokat. Ettől azonban még kiválóan használhatóak! Végül pedig tájékoztatást kapunk a sörbírálat módszertanáról, majd apró módszertani segítséget a sörfőzés közben esetlegesen fellépő hibák megelőzésére, ill. (ha mégis kialakultak volna), megszűntetésére. Ez utóbbiakat szépen, részletesen, táblázatba szedve.

Minden leendő házi sörfőzőnek csak ajánlani tudom a könyvet, de azoknak is, akik már elkezdték a főzögetést, de szeretnének egy átfogó művet elolvasni az alapokról abból a nem is túl régi időszakból, mikor valóban nehezebb volt otthon főzni! A mű egyébként jelenleg is kapható, a poszt elején lévő linken közvetlenül is elérhető.

 

Wolfgang Vogel: Házi sörfőzés - Házunk táján (új kiadás)