Luc Skywalker

Imperial American Pale Ale – plusz egy adag fenyőrügy 

Luc, én vagyok az APA-d

Persze, ha létezne egyáltalán Imperial APA. Bár, ha jobban belegondolunk, miért is ne létezhetne! Az imperial jelzőt ma viszonylag gyakran használják a söriparban – főleg a kézműves műfajban – de eredetileg kizárólag a stoutok ragadványjelzője (most már ilyen szó is létezik…) volt, ha az illető fekete sör megfelelően ütősre sikerült. Nyilván nem azért, mintha az imperial szó önmagában erőset jelentene (véletlen egybeesés viszont, hogy az angolban a stout éppen a strong, vagyis erős szó szinonímája). Az így elkészített ún. Imperial Stout eredete még a Brit Birodalomba nyúlik vissza, még akkor is, ha az imperial jelző pont nem a brit, hanem az orosz birodalomra utal (Russian Imperial Stout). A söröket Angliából Oroszországba exportálták és hogy a hajóúton biztosan ne romoljanak meg, a szokásosnál durvábbra főzték azokat: magas alkohol- és magas komlótartalom, mivel ezek – egyéb hatásaik mellett – amolyan elsődleges tartósító cuccosok voltak Luis Pasteur áldásos munkásága előtt. Később aztán az imperial (vagy néha a russian) jelző használata szélesebb körűvé kezdett válni, így aztán mára még a vasárnapi sörszakértők is tudják/érzik/sejtik mind, hogy a sörök nevében az imperial azt jelenti, ebből a kevesebb is bőven sok lesz a szombat esti hangulathoz.

Egy sör lucfenyőből

Friss fenyőrügyek

Jelen esetben a bőven sok azt jelenti, hogy van egy 7%-os sörünk. Lehet persze vitatkozni azon, hogy tényleg sok-e ez a 7%. Ahhoz talán elég lehet, hogy nyáron a strandon  egy-két üvegnyi megborítson akár egy egy középhaladó sörszakértőt is. Innen nézve tényleg bőven sok. Ettől azonban a sörök között ez mégsem számít kirívóan erősnek a Luc Skywalker, hiszen rengeteg sokkal erősebb sört ismerünk, 8-10-12%-osokat, sőt, erősebbeket is. Ebből a szempontból már csak alig sok. De, ha konkrétan csak az American Pale Ale -eket vesszük figyelemben akkor viszont már valóban néhány tizeddel a felső limit fölé esik (a hivatalos BJCP-sztenderd szerint 4,5-6,2% közé kell belőni az APA-k alkoholtartalmát) az erőssége. Ugye, hogy bőven sok? Valójában nem az alkoholfoktól lesz különleges ez a sör. Szándékaink szerint legalábbis nem amiatt kellene különlegesnek lennie. Sokkal inkább a bele főzött lucfenyő karakterizálja ezt a főzetet. Nem vittük azért túlzásba, literenként szűk 7 g rügyet adtunk a fazékban rotyogó sörlébe. Tavaly is készült már egy hasonló sörünk, igaz, egészen más recepttel. Érdemes odakattintani, mert a fenyősör eredetéről olvasható némi információ abban a posztban, amit itt nem ismételnénk meg. Annál a főzetnél több volt a fenyőrügy, más volt az élesztő (ezúttal egy kveik típus került elő), más a maláta, más a komló. Bár utóbbi majdnem tökmindegy, mert csak keserűkomló került mindkétszer a főzetbe, tehát az illatokat, ízeket nem igazán befolyásolták. Természetesen a keserűségen túl.

A piros háttér persze jól megy az üveghez, bár a sörhöz kevésbé

A kész sör

A lényeg tehát a friss fenyőrügy. Mivel ez egy januári főzet, igazán nem volt elvárható, hogy friss fenyőrügyet használjunk fel. Így aztán a fagyasztót kellett feltúrni tavaly gyűjtött hajtásokért, pont jó volt az úgy. Egy körrel ismét sikerült beljebb kerülni a bölcsességben:  12 literes főzetnél a 80g hajtás kicsit kevés. Vagy a kicsitnél is jobban kevés, főleg, ha nem az elejétől főzzük bele. A fenyős ízek érezhetőek ugyan, de rendesen háttérbe szorulnak. Sebaj, úgyis 7%-os a sör, hamar meg lehet feledkezni az apró problémákról!  Májusban lehet új rügyeket gyűjteni és rendesen megpakolni vele a következő lucfenyős sört. Tapasztalat: a gyantás ízek frissítőek, nyárra pedig úgyis az kell.

 

Luc_APA

Így már a sör színe is inkább sejthető

 

Ezúttal pale ale malátát használtunk fel, keserűkomlónak Azaccat (persze, nyilván, ez szinte pazarlás, de keserűkomlónak nem ugyanmindegy?), aromakomló helyett lucfenyőrügyet, két részletben is és hop stand komlóként Simcoe-t, az úgyis a fenyős ízekete hangsúlyozza még. A fermentator.hu (és előzményei) történetében először pedig egy kveik élesztővel lett a cukor felzabáltatva. Egy voss kveikről van szó, mely szintén a citrusosabb ízek irányába viszi el a kész sört. A narancsos jelleg erősen dominál is, teljesen túlnövi a fenyős ízeket.