The Smoke Strawberry/The Smokest Raw Berry

„thesmokestrawberry”

Kicsit hajaz a híres A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz  kezdetű üzenetre. Oké, talán kicsit erőltetett a névadás, de hát miért kellett volna megkerülnöm, ha pont kijött. Nem a névhez találtam ki a sört, hanem a már félig kész főzethez a nevet, ez azért mentségemre szóljon a szójáték miatt. (Bár itt el kell ismernem, volt már olyan eset, mikor direkt egy szójátékhoz készítettem sört, de az régen volt és legközelebb úgyis letagadom…)

A Rauchbier

Mindig izgalmas egy Rauchbier főzése. Bajorország történelmi füstöltmalátás söréről beszélünk, melynél, ha nem vigyázunk (esetleg, ha direkt úgy vigyázunk!) könnyen valamiféle folyékony szalonna lehet a dolog vége. A tavalyelőtti ilyen jellegű főzetemnél nem sajnáltam a füstölt malátát, 80% körüli arányban használtam fel és a végeredmény kortyolgatása közben valóban előjött egy szalonnás ízvilág.

Rauchbier

Az első kóstoló

A füstös-szamócás Rauchbier

Itt viszont messze nem ez volt a cél, hanem csak az, hogy egymástól viszonylag távoleső ízeket diszkréten összehozzak az italomban. Hah, diszkréten összehozni? Ez már szinte kerítés a házi sörfőzés világában… A lényeg, hogy a 12 literes batchben a füstös maláta aránya kb. 1/4-nyi volt, a többi főleg bécsi és némi Caramel 100. A fagyasztott szamócát felengedtem, leturmixoltam, majd újrafagyasztottam és az erjedő sörléhez adtam a főerjedést követően. Tehát természetesen nem főzéssel fertőtlenítettem a gyümölcsöt, hanem fagyasztással (ld. raw berry). Kicsit tartottam tőle, hogy az 1,2 kg eper kevés lesz, de aztán kiderült, hogy már ebben a mennyiségben is nem csak a színeket adja szépen, hanem jól érezhetően, viszont egyáltalán nem harsányan ott van az íze is! Talán egy fokkal jobban is, mint a füstösség, de a lényeg, hogy mindkét íz érződik, egyik sem tolakodó. Az ABV-t tekintve max. egy-két tizeddel lehetett erősebb lett a főzet, mint a tankönyvi felső határ (ez számított és nem mért érték), de azért még messze nem az alkohol határozza meg a kortyérzetet. Jó kísérlet volt, javaslok minden főzőtársnak hasonlóakat!

 

rauchbier

A színe ott van!