Második árpaborom

Ismét az amerikai árpabor   került terítékre. Azaz először is a cefréző üstbe, később persze a palackba, így végül értelemszerűen terítékre is. De sokat nem is kell róla írnom, hiszen a korábbi posztban röviden elmeséltem, miről is van szó. Most óvatosabb voltam, kisebb malátamennyiséggel futottam neki a dolgoknak és hogyishíjjákoknak. Magyarán figyelembe vettem a a cefréző és a komlófőző üstöm (a valóságban mindkettő fazék, sőt, a kettő igazából egy fazék) korlátait. Az alap a pale ale maláta volt, melyhez némi caraamber, illetve melanoidin maláta került. Ezek magasabb maradék cukor tartalmat, vörös színt és sütis-kekszes ízeket kölcsönöznek a kész sörnek. A komlóknál nem az amerikai pelletek vitték a prímet, hiszen magnumot, hersbruckert és callistát használtam fel. Tehát német komlók szülték a Winetwot – ahogy német elme szülte Winnetout is. (Itt kérek elnézést a talán erőltetett szójátákért – szegény May Károly remélem, nem forog a sírjában!)

Az apacs törzsfőnök is büszkén mutatja, hanyadik árpaborom készült el

A kész sör

1,094-es OG mellett 1,020-as FG, az alkoholtartalom a palackozó cukrot is figyelembe véve 10% lehet (ez elvileg számított érték, de a palackozó cukor miatt részben becsült is ). A melanoidin és a caraamber malátáknak köszönhetően igazi vörös lett ez az amerikai árpabor. A magas alkoholtartalom és a komlózottság is reményt ad arra, hogy a ez a főzet viszonylag tartós legyen: ha elég türelmes vagyok, talán karácsonykor is koccinthatok vele.

A magas alkoholfok mellett testes és komlós is a sör, ahogyan egy árpaborhoz, pontosabban egy amerikai árpaborhoz illik az. Habja mutatós, tartós. Összességében az egyik kedvenc söröm az eddigiek közül. Aki kedvet kap hasonlót főzni és/vagy inni, annak tudnia érdemes, egy ilyen ale nem a meleg nyári napok frissítő itala, inkább a hűvösebb, hidegebb esték beszélgetős, szürcsölgetős, ízlelgetős söre. Nem kifejezetten édes, nem ragad tőle össze az ember nyelve, de az 5% körüli maradék cukortartalom mindenképpen jelzi az árpabor testességét. Biztosan nem az utolsó főzetem ebből a típusból, de a tartóssága és erőssége miatt egy hobbi sörfőzőnek nem is érdemes minden hónapban főznie belőle.

Winetwo sosem habozik. Vagy mégis?

 

A söröscímke QR-kódja