Egy kellemesen keserű és fűszeres sör a nyári napokra

A Csúszásveszély egy újabb amerikai IPA, volt már hasonló: gyömbéres és búcsúzkodó  változatban is.  Úgyhogy sok szót a legújabb főzetre nem is vesztegetnék, hiszen a kategóraialeírás megtalálható az elsőnél, azaz a gyömbéres posztjánál. Mostani söröm az ale söröknél népszerű Maris Otter malátával készült egy csipetnyi pörkölt árpa hozzáadásával. Utóbbival nem a pörkölt íz elérése volt a cél, hanem csak a kész sör színének a beállítása. Eleve mindössze 1%-nyi részarányban került hozzáadásra, így sikerült a színt feltolni a 9-es értékre a sörszínt leíró SRM-skálán (melynek 40 a maximális értéke).

Csúszásra várva

Keserűkomlózás az új-zélandi Warrirorral történt, az íz- és aromakomlózás pedig Mosaiccal. Hidegkomlózás  is történt, ahogy az Amerikai IPA-knál az nagyon jellemző. Ehhez ismét Mosaicot, illetve Cascadot is tettem az erjesztőkádba a főerjedés aktív szakaszát követően, a negyedik napon. Mindezek eredményeképp palackbontás követően így egy diszkrét, de egyértelműen komlós illat csapja meg az ember orrát. A cél ezzel a sörrel ez is volt: könnyed, csábító, fűszeres ízek és illatok, melyek már önmagukban kóstolásra csábítanak. Nyári, nyár eleji sör. A palackozás május legelején történt, de onnan még néhány hét mindenképp szükséges az utóéréshez, a sör ihatóvá válásához. Egy erősen komlózott sörnél a tartóssággal pedig nagy probléma nem akad, tehát csak azért nem tart ki egész nyáron, mert ebből is mindössze 10 liter készült.

Palackbontás megtörtént, ez már mindjárt csúszik is

 

A hab kellemesen kemény és elég tartós is. Végül pedig néhány fontosabb számadat is a kész sörről:

IBU: 47 (a sör keserűsége, ahol a maximális érték 100)

SRM: 9 (a sör színe, ahol a maximális érték a 40)

ABV: 5,8% (számított és kerekített alkohltartalom)

Csak enyhén erős, így még bőven nyári sör. Szerintem jól csúszik! Veszélyesen jól csúszik!