A Válasz elkészült – de mi volt A Kérdés?

Készült egy Red IPA. De erről majd később. Előbb inkább dicséretes szokásomról emlékeznék meg, miszerint időnként kislányomat kérem fel aktuális sörünk címkerajzának elkészítésére. Például ebben vagy ebben az esetben is az ő ügyességét, kreativitását dicséri a az ábra. Vagy éppen ebben is. De ezeken kívül is még jónéhány más alkalommal megtámogatott egy-egy jól sikerült rajzzal, nem sorolom, mert nagyon megszomjaznék közben. Közös volt a fenti alkalmakban, hogy én kértem fel őt a rajzok elkészítésére. Tavaly ősszel viszont  ő állt elém valami tekergő sárkányos rajzzal és azt közölte, ez a kép lesz a címkén, én pedig főzni fogok hozzá egy sört. Tehát most megfordultak a dolgok: nem a sörhöz készült az ábra, hanem a kész rajzhoz kellett kitalálnom és elkészítenem egy főzetet. A kedves kérdésre a  válaszom természetesen az volt, hogy jól van, kislányom – majd azzal a lendülettel meg is feledkeztem a dologról (bizonyára épp főztem valamit, esetleg palackoztam). Ő persze nem hagyta magát lerázni, így aztán rendszeresen előjött A Kérdés: „De milyen sör készül a sárkányomhoz, Apa?” Vagyis – hogy megválaszoljam a fenti címet – a kérdés, maga a sárkány!

 

Voros_Sarkany

Az eredeti rajz

Mikor hetek-hónapok múlva végre tudatosodott bennem, hogy erre A Kérdésre bizony nekem kell megadnom A Választ (és meg kell adnom azt!), onnan már nem tartott sokáig a sör megtervezése. Vörös Sárkány – Vörös IPA, az dukál hozzá. Két, viszonylag könnyen összekapcsolható dolog. Meg is lett így A Válasz a sárkányra! Kicsit e-mailesen „Re: Dragon”!

21B – Red IPA

Az Amerikai IPA-val sok közös vonást mutat: először is, szintén amerikai IPA, tehát alig néhány évtizedes múltja van.  Másodszor: szintén erősen keserű, komlós jellegű ale, de a komlózottság mellett van egy karamellás, gyümölcsös karaktere is, mely a sötétebb kristálymalátáknak, karamellmalátáknak köszönhető. Mindezek miatt korábban a sörtípust az amerikai Amber Ale egyik változatának tekintették, de az erőteljes komlózottság miatt inkább az IPA-k közé sorolható. Kevés cukrot is lehet hozzáadni, ez szárazabb befejezést ad a sörnek, mely így jobban itatja magát.

Válasz Sárkányra – ami jó válasznak bizonyult a „mit iszunk?”-ra is.

Miből készült

A Válasz a Sárkányra alapmalátája természetesen a jól ismert pale ale, kiegészítve cara-crystal és melanoidin malátákkal. Cukor végül nem lett hozzáadva, a végső fajsúly így is alacsony, megfelelően száraz sört eredményezve. Köszönhetően mindez a viszonylag jó erjesztési hatásfokú Fermentis S-05-ös élesztőnek. Újvilági komlók kerültek felhasználásra, de hidegkomlózás nem történt, ellenben bevetettünk egy 20 perces hopstand-et (főzést követő komlózást) 77  °C-on. Összességében egy jól csúszó, „ivós sör” lett főzetünkből, amely azonban mégis egy különleges elegyét adja a komlósságnak és malátásságnak.

Vörös is és IPA is

A színe kifejezetten vörös lett, az ún. SRM-színskálán 13-as (itt a legfeketébb sörök értéke a 40-es). Volt már korábban is hasonló (SRM 12) IPA-nk, egy rozsos IPA , melynek habja sajnos kevésbé tartósra sikeredett és maga a sör sem volt ennyire csúszós. Ha szerénytelen lennék, azt írnám, ez bizony csúszik, rendesen. De ilyet nem illik írni… Viszont nehezen cáfolható bölcsesség, de onnét is tudhatja egy hobbi sörfőző, hogy a főzete igazán jól sikerült, ha azt veszi észre, óvatosabban kínálja azt ismerőseinek: nem baj, ha több marad belőle…

Két nappal a kínai újévet követően egy kínaias hatású söröscímke