Milky Weight – de mitől súlyos?

Itt a karácsony és itt egy édes stout sör. Elolvasva a nevét, nyilván felmerül a kérdés, hogy „hát nem Milky Way?”. Hát nem! Úgy gondoltuk, kicsit rojtosra használt terméknév már a Tejút angol megfelelője, annyi minden viseli már azt – többek között sör is. Így aztán inkább Milky Weight lett a karácsonyi főzetünk neve. Milky tehát, mint tejes és Weight, vagyis súly, nehezék. Nem véletlen a névadás, hiszen italunk tartalmaz  jó adag tejcukrot is, mely nem csak tejes édességet, de nagy mennyisége miatt komoly testességet, „súlyt” is biztosít neki.  Azért el kell ismernünk, a Milky mellé kicsit mi is odagondoltuk a Way-t is, így hiánypótlásként ott egy út a címkén. Így talán elégedett lehet mindenki, akinek bántja a fülét a szokatlan névadás.

Keserű narancshéj (curacao)

Vagyis majdnem mindenki, hiszen kóstolást követően egyeseket mellbe ízlelőbimbón vág egy másodlagos, de határozott keserűség: a narancshéjé. Igen, a keserű narancshéj adagolásánál kicsit megszaladt a sörfőző keze. Némileg karcossá is teszi a sört ez az íz – de legalább nem lehet beletunyulni a tejcukros édességbe. A fahéj és a szegfűszeg adagolásánál sem élveztek prioritást a spórolási szempontok, úgyhogy ha tavaszra marad a sörből, akkor is minden kortya azt fogja üzenni, a Milky Weightünk bizony karácsonyra készült! Összességében elmondható, hogy az erős fűszeresség megosztotta kóstolóinkat. Volt aki ezt már túlzásnak érezte, másnak kifejezetten tetszett és azt mondta, egyik kedvenc söre ez. De olyan is előfordult, hogy a sok fűszer miatt magas alkoholtartalmat vélelmeztek, pedig az mindössze 4%.

Talán a képen is átüt, ez bizony egy habos édesség!

Karácsony

Tavaly is volt karácsonyi sörünk, igaz, az még külön ízesítések nélkül.  Annak is volt egy alap édessége, de ott még nem kapcsoltunk turbófokozatba a tejcukorral. Igazából az idei ünnepi italunk technikailag bár sör, kóstolást követően azonban inkább édességnek tekinthető. A karácsonyi jelleget az édesség mellett különböző fűszerekkel lehet még elérni: valakinél a  méz vagy a vanília az alapja az egésznek, mi azonban felültünk a forralt boros vonatra. Az említett fahéj-szegfűszeg-narancshéj kombó legalábbis kicsit az adventi vásári forgatagok hangulatát idézik. További előnye ennek a folyékony süteménynek, hogy alkoholtartalma viszonylag alacsony, így nem lehet tőle valami könnyen elszálni. Persze, ízlés kérdése, hiszen nem csak a minőség, hanem a mennyiség is játszik ebben a témában.

Édes sörről van tehát szó, egy édes stoutról. A soutok csoportosításáról nagyon röviden, tényleg csak néhány szóban ebben a posztunkban írtunk. Mostpedig utolsó gondolatként jelenlegi sörünk típusáról, a sweet stoutról, azaz az édes stoutról ejtünk néhány szót.

16A Sweet stout, azaz édes stout

A múlt század elején alakult ki ez a sörtípus Angliában. Eredetileg inkább milk stoutnak hívták, de az angolok nagyon angolkodtak ezzel vagyis konrétan az angol törvények ma már nem engedik a fenti elnevezést. Jól gondolhatjuk a régi elnevezés alapján, az édes stout már akkor is a tejcukor miatt volt édes. A normál sörélesztők a laktózzal nem tudnak mit kezdeni, így az az erjedés lezárultával is benne marad a sörben és egy testes édességet biztosít az italnak. Nem feltétel persze a tejcukor hozzáadása, némi édességet el lehet érni a cefrézés során jól kiválasztott hőlépcsőkkel is. Ebben az esetben olyan összetett cukrok (dextrinek) jöhetnek létre, melyek már édessé ízűek, de a fajélesztők nem tudják azokat lebontani. A komlós jelleg nem dominálhat az édes stoutban és a keserűség is alacsony értékű. A pale ale maláta melett csokis jellegű malátákat, pirított árpát és egyes karamellmalátákat használhatnak a készítés során.

Felbontásra várva.

Felbontva.

A címke, még honlapunk régi helyével