Mit terveztünk?

Egy újabb édes stoutot. Talán rémlik, volt már hasonló, nem is olyan rég. Ezért sem lesz túl hosszú ez a poszt. Egyébként valahogy ez a téli időszak vonzza az erős és/vagy édes söröket (nem beszélve a direkt ünnepi, karácsonyi fűszerezettségről, ugye). A mostani egy nem túl erős, sőt, kifejezetten alacsonyabb alkoholtartalmú, de annál édesebb sör. Az ABV alulról nyaldossa a 4%-ot, végső fajsúlya (FG) viszont a roppant magas 1,036 lett. Ez annyit jelent, hogy ha lassan kortyolgatod, akkor nem csak, hogy totál józanul vészeled át az estét, de még össze is ragad a sok cukortól a szád. Na igen, a cukor: laktóz került a sörbe, attól lett ilyen édes. Nagyon édes! Mint korábban is írtuk, a söriparban használt fajélesztők a tejcukrot nem erjesztik le, az megmarad, így testesebbé, édesebbé válik a kész sör.

 

Kicsit tejeskávés – ha ránézésre nem is, de az ízében ott a kávésság!

Miből főztük?

A fűszerezettségről pedig: néhány gramm keserű narancshéj került a sörlébe a forralás utolsó perceire, az alkoholban fertőtlenített fahéjrúd pedig az elsődleges erjedést követően lett hozzáadva. Ami az alapanyagokat illeti: nyilván, hogy a pale ale lett az alapmaláta, melyet még megküldtünk némi kristálymalátával, festőmalátával és pár százaléknyi pörkölt árpával is. Ez utóbbi adja a kissé kesernyés kávés jelleget – ki nem lehet hagyni egy ilyen sörből! Végül pedig el ne feledkezzünk a zabpehelyről, melytől az egész ital krémesebb, selymesebb lesz! A keserűkomló mellett egy kevés brit aromakomló is került elő főzés közben. A lényeg az volt, hogy a komlók végső ízekbe nagyon ne zavarjanak bele, az illatokba lehetőleg semennyire. Élesztőnek olyat kellett választani, amely jó flokkulációs (pelyhesedési) képességekkel rendelkezik, így viszonylag hamar kiülepszik: vagyis hagy elegendő erjesztetlen cukrot a sörben. Mert nem győzzük hangsúlyozni, ez egy édes sör!

Már kitöltve és még kitöltésre várva

Milyenre főztük?

A végeredmény enyhén kesernyés (az IBU:28, de erre még rátesz némi keserűséget a narancshéj és a pörkölt árpa is), de selymes, kávés ízű, enyhe fahéjas beütésű ünnepi sör. Persze, ez már nem a karácsonyé, ez az új év itala. És ne felejtsük el, a keserűséget bőven ellensúlyozza a laktóz édessége! A tejecukor egyébként fehér, de hát a kész sörből ez a fehérség hiányzik, az már teljesen fekete: a színskálán (EBC) 79-es az érték a maximális 80-ból. Az jó sötét, nem? Az a fehér hiánya, ha a sör fekete.

 

A recept hamarosan elérhető!