Ez egy rövid poszt lesz

Palackozas_utan

Palackozás

Vienna latte – egy sör a bécsi kávé hangulatában. Mármint a cél ez volt és remélhetőleg sikerült is elérni vagy legalábbis megközelíteni azt. Ismét egy édes stout a Milky Weight és a Black of White után. Különbség, hogy ez kevésbé cukros-ragacsos a laktóztól és nem kifejezetten a téli időszakra készült. Vienna latte. Amúgy jól bejáratott név, ha nem is a sörök között. A kislányom volt az ötletadó, aki él-hal a kávékért és az egyetem előtt baristaként is kipróbálta magát. Ő magyarázta el nekem, mit is érdemes tudni erről a kreálmányról – én pedig igyekeztem mindezt megjegyezni, majd beleépíteni valahogy az új sörbe.

Nyugi, ez egy édes sör, tejszínhabbal is meg lehetett inni!  😉

Így aztán került bele:

  • méz, ami ugye, nem édesíti a sört, hanem épp ellenkezőleg: szárazabbá teszi azt
  • fahéj, mert a vienna latte elképzelhetetlen nélküle (jó, nekem sikerült, de azért tettem bele)
  • tej helyett tejcukor:na, ettől lett édes a stout, hiszen a színélesztők képtelenek lebontani a laktózt
  • kávé ugyan NEM, de pörkölt árpa igen: a kávés ízek előcsalogatására teljesen alkalmas (egy szintig)
  • alap mi más lehetett volna, mint a bécsi maláta, azaz Vienna malt
  • volt még ott némi búza- és zabpehely is, hogy alakuljon a hab. Az eredeti vienna lattén ugye van tejszínhab is, csúnya is lenne, ha itt semmi nem ringana a sör felszínén!

A végeredmény pedig egy közepesen kávésan keserű, mindamellett mégis édeskés fekete sör lett, mely a méz ízét egyértelműen sejtette, a fahéjét viszont meglehetősen halványan hozta.  Az elkészítés pedig továbbra is gépek nélkül, főzés és cefrézés kizárólag fazékban!

Itt pedig néhány fotó még a bécsi kávés sörről:

 

Vienna-latte

Kávézni az erdőben is lehet. Persze, sörözni is…

 

 

 

 

Vagy egy parkban!

 

A címke