Italunk a blog többi italához hasonlatosan erjesztett. Ez természetes is, hiszen itt más nem készül, csak fermentum. Alapanyaga leggyakrabban gabonaféle, pontosabban a gabonaféléből készült rozscipó. Emellett létezik például almás vagy citromos változat is. Sörhöz való hasonlatossága továbbá, hogy a lefőzött gabonalevet erjesztés előtt fűszerezik. Igaz, nem komlóval, hanem menta- vagy ribizlilevéllel. Igen komoly, több ezer éves múlttal rendelkezik, nagyjából egyidős a sörrel. Az első írásos emlék 989-ből származik az erjedt gabonaléről, miszerint I. Vlagyimir a Kijevi Rusz feje úgy rendelkezik, hogy megkeresztelkedés után kapjon a jó nép ételt, mézet és kvászt. Ennyiért a bolondnak is megéri…
Nagy Péter idejében a köznép állítólag több kvászt ivott, mint vizet – ami információ teljességgel hihető is. A XX. században sem felejtették el ezt az italt, de főleg nyáron lehetett hozzájutni, mikor lajtos kocsikból tudta a jónép megvásárolni. Nem csak Oroszországban, de több más szláv államban is ismert ital, mely 1990 után kezdett visszaszorulni. A fiatalabbak kólára, az érettebb korosztály sörre cserélte a szlávok évszázados italát. Mintha napjainkban kezdődne egy újabb reneszánsza a kvásznak: alkoholmentes, soft drink változatban sok helyen megvásárolható (helyenként Magyarországon is). Ez ugyan nem az igazi kvász, hiszen színezékből, aromából, cukorból és a vízbe pumpált szén-dioxidból áll, de a gyerekek, a fiatalok számára így alternatíva a kóla helyett. Lássuk be, még ez is kevésbé egészségromboló, mint a foszforsavas lónyál…
Igazi kvászhoz persze jóval nehezebb hozzájutni, leginkább csak úgy, ha mi magunk készítjük el.
Oroszországban a kvász fogyasztását nemzeti témaként kezelik, Putyin is felszólalt mellette és az orosz reklámpiacon is megjelent. Nem Putyin, hanem a kvász…
Források:
oroszorszag.blog.hu/2008/07/10/kvasz_kate_kezdoknek
Gyumolcsoset vagy mentasat meg sosem ittam,…szerintem (?). A gyumolcsot/mentat is az elejen kell beletenni? A bennuk levo antioxidansok nem gatoljak a fermentaciot?
(Igaz, azt irtad, a mentalevel mar az elejen belekerul a keverekbe.)
@Attilajukkaja: A mentalevél nem előírás, nem feltétlen fontos, nem is találkozni vele minden receptben. Én ma már a pirított rozskenyérrel együtt adom a főzethez – de akkor már a gázt is elzárom.
ui: Bevallom, a gyümölcsös még nálam is csak a tervek között szerepel, de egy biztos, ha elkészítem – mert el fogom készíteni az almásat is és a citromosat is! – lesz róla egy poszt.
De alkalmas vendégposztot is elfogadok a témában…
@Fermentátor:
Menta dogivel terem nalunk, mert szeretjuk (mojito, jeges tea, arab kajak, stb.). Kiprobalom!
Ha ugy adodik, hogy erdemes, igerem fenykepekkel szamolok be a sikereimrol :o)))
(De erre azert ne nagyon szamits egy darabig!)
@Attilajukkaja: Várom a beszámolót! Ha gondolod, akár egy vendégposzt is lehet belőle!
@Fermentátor:
Elobb legyen belole kvasz, aztan raerunk meg a tobbire :o)))
@Fermentátor:
Baromi jo lett!!! Elsore :o))))
@Attilajukkaja: Gratulálok! Látod, az én első kvászom például siralmas volt! (Na jó, ezt csak utólag láttam be, de beláttam. :))