Gose: Ittál már sós sört?

Második Gose típusú söröm. Egy német búzasörről van szó, mint korábban is írtam róla (akkor részletesebben). Nem, nem bajor búza, de mégcsak nem is berliner weisse. Ez egy szászországi búza. Hasonlít a berlinire a savanykásságában, ami a spontán erjedés eredménye, de a belga búzára  (witbier) is a korianderes ízesítés okán.

 

Ha már savanykásság: első Gose-próbálkozásomnál savasmalátával igyekeztem elérni ezt a frissítő hatást. A savas, tehát laktózzal előkezelt maláta jelentősen leviszi a pH-t, elvileg eredményt lehet elérni vele. Bár elterjedt megoldás ez a sörfőzők között, de szerintem egy kicsit túl mesterkélt. Természetesebbnek tűnik, ha spontán az erejedés. Vagyis, ha például készítek egy kovászt, ami élesztőt és tejsavbaktériumot is tartalmaz. Ezt az utat követtem korábban lambicjaimnál, itt és itt. Ezúttal azonban egy harmadik megoldást választottam: a főzés után lehűtött kb. 13 liter sörlevet beoltottam 1g tejsavbaktériummal. Megkezdődött a tejsavas erjedés, majd egy nap elteltével ráoltottam egy tasak (11,5g) Fermentis Safale S-04 élesztőt. Előtte a cefrézésnél rövidebbre vettem (5 perc) az első fehérjepihentetést és tartottam egy 15 perces másodikat is, annak is kitolva a hőmérsékletét – unortodox módon 55°C-ra. Talán az első, 5 perces pihentetésre nem is lett volna szükség, hiszen egy nem túl erős sör készült. De akkor jó ötletnek tűnt. Baj persze nem lett belőle.

Az első kóstolók

A palackozást követő héten már megkóstoltam, de a hab akkorra még szinte semmilyen nem pezsgett, az ízek is kissé vadak voltak. Nem kell az ilyesmitől megijedni, elég egyszerűen időt adni a sörnek. Bő 3 hét elteltével már szépen kerekedett a hab a pohárban és az ízvilág is eléggé letisztulttá vált. A sörbe főzéskor a komló mellett só és koriander került (a sörtípus előírásainak megfelelően), illetve ezúttal egy kis maté tea is. Emiatt mondhatom, ez egy délutáni sör, mely későn fogyasztva bizony hosszúvá teszi az éjszakát. Az meg van, hogy az egyébként dél-amerikai maté a magyalfélék közé tartozik? A magyal neve angolul holly. Holly wood.

Relax!