Az APA származása

American Pale Ale-t, azaz APA-t korábban és készítettem már, legfeljebb poszt nem született róla. Ez a típus egy könnyedebb, frissítőbb, aromakomló túlsúlyos változata az eredeti, angol Pale Ale-nek. Utóbbi inkább nevezhető malátás jellegű sörnek, egyúttal pedig több sörtípus origójának is: erősen keserűkomlózott változataiból fejlődtek ki előbb az angol, majd az amerikai IPA-k, míg ahogyan itt is láthatjuk, bőkezűen aromakomlózott gyermekei az APA-k – hogy végre némi képzavarral is éljek. Az APA-k lényegében az amerikai sörszakma által a maguk képére formázott Pale-Ale-ek: amerikai alapanyagokat használnak fel: amerikai malátát, komlót, élesztőt és vízet. De mindez leginkább a komlózottságban mutatkozik meg, részint azok erős karakterisztikájából eredően, részint pedig azért, mert előszeretettel alkalmazzák őket a főzés végefelé, tehát aroma- és illatanyagaikért.

Sörünk pohárba töltve szépen tartja a habot

A mi APA-nk

Mostani sörünk, a málnás APA kora ősszel nyerte el jó formáját, azonban még a meleg idő hangulatát hordozza: a könnyedség, a málnás és komlós frissesség mind azt mutatja, amikor készült, még tombolt a nyár. Azért csak jó kortyolgatni ezt a sört a vénasszonyok nyarán is, kicsiny stábunk egybehangzó véleménye szerint. Összességében igazi APA, csupa újvilági komlóval, ha nem is mind feltétlen amerikai. Egy gyümölcsös sörről van szó, ezért némi édeskésebb, kekszes zamatokért kevés speciális malátát is adtunk hozzá. Ez ennél a sörtípusnál megengedett, annyi az elvárás csupán, hogy a kiegészítő malátáknak tényleg csak kiegészítő szerep jusson: nálunk 20% alatti lett a részarány.

Rövid várakozást követően a hab természetesen elkezd összemenni

A gyümölcsösről ízesítés néhány mondatban

A málna a főerjedés aktív szakaszát követően, turmixolt változatban került a fickósörbe. Nem rossz megoldás a 100%-os málnalé felhasználása sem, de kiskereskedelmi forgalomban nehéz ilyesmivel találkozni. Megoldás lehet a frissen szedett málna alapos megtisztítása, majd lefagyasztása. A fagyasztás egyben egy fertőtlenítési eljárás is – ha hevítéssel, forralással fertőtlenítenénk, azzal éppen az aromákat rontanánk el. Fagyasztást követően felengedjük a málnát, leturmixoljuk, majd ismét lefagyasztjuk. Az erjesztőkádba helyezés néhány órával/fél nappal elkezdjük felengedni – a lényeg, hogy a tartállyal közes azonos hőmérsékleten legyen, mielőtt beleengedjük. Érdemes egy előzőleg fertőtlenített komlószűrő zsákba vagy más, hasonló textíliába önteni, mielőtt a kádba helyezzük. Így a kész sör tükrösebbé válik, kevésbé lesz zavaros.

Töredelmesen bevalljuk, 20 ml málnaaromát is felhasználtunk a készítés során. A kifejezetten málnás APA végül is női sör akart lenni, tehát az ízeket nem hibázhattuk el.

 

18B – American Pale Ale

Világos, frissítő és komlós felsőerjesztésű sör. Az inkább malátás pale ale-hez képest itt a komlófrissesség erősebben megjelenik, mintegy egyensúlyt képezve a komlósság és a malátásság között. Amerikai sörtípus, így amerikai vagy egyéb újvilági komlótípusok jelenléte szükséges. Az Amerikából indult sörforradalom során már a modern kori IPA-k előtt megjelent ez a sör, bár azóta kicsit háttérbe szorult az utóbbiak javára. Jellemző hozzávalók a pale ale maláta, ill. a már említett komlótípusok a lehető legnagyobb változatosságban. Az élesztők lehetnek újvilági, de angol típusúak is – lehetőleg semlegesek vagy enyhén gyümölcsösek. A pale maláta mellett megengedett némi speciális maláta használata az ízek fokozása érdekében, de csak kis mennyiségben: ezek édes vagy toasztos, kenyeres ízt kölcsönöznek a sörnek.

A söröscímkéről